8 Ocak 2013 Salı

TULUMBA TATLISI

MALZEMELER
Hamuru için;
1,5 kahve fincanı tereyağı
5+1/4 kahve fincanı su
5,5 kahve fincanı un
6 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlının şurubundan
Şurubu için;
3 su bardağı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı limon suyu
2,5 bardak su
Kızartmak için;
1,5 su bardağı ayçiçek yağı(veya mısır özü yağı)
YAPILIŞI
Şurubu için 3 su bardağı toz şeker ,2,5 su bardağı su ve 1,5 tatlı kaşığı limon suyu yayvan bir tencereye konur ve ateşe oturtulur.Şeker suda eriyinceye kadar karıştırılır.Şeker tamamen eriyince ,şurup koyu bir kıvam alıncaya kadar kaynatılır.Şurup kıvama gelince ateşten indirilir ve soğumaya bırakılır.Şurup soğurken ,tencereye bir başka tereyağı konur ve hafifçe kızdırılır.Yağ kızınca tuz ile su ilave edilir ve karışım kaynamaya bırakılır.Su kaynayınca unun tamamı dökülür ve hızlı hızlı karıştırılarak hafif ateşte hamur haline getirilir.Hamur kıvama gelince ateş biraz kısılır ve hamur tahta kaşıkla iyice bastırılarak ve sık sık çevrilerek  10 dk kadar pişirilir.Ateşten indirilip,soğumaya bırakılır.Hamur soğuyunca ,yumurtalar hamura tek tek iyice yedirilir.Tulumba tatlısı sıkmak için yapılmış özel tulumba torbası olmayanlar ,hamuru;ucuna kalın delikli ve tırtırlı bir duy geçirilmiş sıkma torbasına koyabilirler.Bu torbadan her defasında 7-8 taneden fazla olmamak üzere ,içinde ılık ayçiçek yağı bulunan tavaya ,parmak kalınlığında ,4-5 cm uzunluğunda hamurlar sıkılır.Tava hafif ateşe oturtulur.Hamurlar biraz kabarınca ateş artırılır ve hamurlar pembeleşinceye kadar kızartılır.Hamurlar kızarınca ,kevgirle alınır ve yağı iyice süzüldükten sonra şuruba atılır.Şurubu çekince alınır.Hamur tavaya sıkılacağı zaman ,yağın ılık olmasına dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder