MALZEMELER
4 adet ayva
Yeterince toz şeker
6-7 adet karanfil
1 adet limonun suyu
Üzerini süslemek için:Kaymak,ceviz veya antep fıstığı
YAPILIŞI
6porsiyon ayva tatlısı yapmak için,3 adet büyük ve düzgün ayvaya,içlerini doldurmak için ise 1 adet ayvaya ihtiyaç vardır.İlk olarak ayvalardan birinin kabuklarını soyup,rendeleyin.Rendelediğiniz ayvalar kaç gr geliyorsa,o kadar toz şeker ve 1/2 çay bardağı su ile orta ısılı ateşte,ayvalar marmelat kıvamına gelinceye kadar pişirin.Limon suyunu da ilave edip,1-2 dk daha kaynatın ve ocaktan alın.Ayvalar pişerken içine 3 adet karanfil atabilirsiniz(lezzetlendirmek için)
Diğer 3 ayvayı da uzunlamalarına ikiye bölüp,dış kabaklarını soyun ve çekirdek kısımlarını çıkartın.Ayvaların dış yuvarlak kısımlarını tepside düz durmaları için,düzleyin.Soyup hazırladığınız ayva kaç gr geliyorsa,o kadar toz şeker,3-4 adet karanfil,ayvaların ayıkladığınız çekirdekleri ve ayvaların yarısına gelecek kadar su ilave edip,ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.Ayvalar pişince,kenarlı bir tepsiye dizip,çukur kısımlarını hazırladığınız marmelatla doldurun.Tencerede kalan şurubu da tepsinin dibine döküp,önceden ısıtılmış fırında ayvaların üstü hafif yanana kadar pişirin.Ayvalar soğuduktan sonra,ister kaymakla,ister ceviz veya antep fıstığı ile servis yapabilirsiniz.
NOT:Şekeri ayarlarken zorlanırsanız bire bir yöntem uygulayın,yani 1 kg ayvaya 1 kg toz şeker gibi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder