3 Ocak 2013 Perşembe

ÇİKOLATALI SUFLE (chocolate soufflé)


Dünyanın en hassas tatlısı SUFLE
MALZEMELER(4 KİŞİLİK)
85 gr bitter çikolata
1/3 su bardağı (60 gr)tereyağı
2 adet iri yumurta(sarısı ve beyazı ayrılmış)
Yarım çay kaşığı krem tartar
1,5 yemek kaşığı toz şeker (Burda dikkat edeceğimiz konu;kullanacağımız şeker,bildiğimiz toz şekerden biraz daha ince,pudra şekerinden biraz daha kalın olmalıdır.Bunun için bildiğimiz toz şekeri bir öğütücüde biraz öğüterek benzer sonuca ulaşabiliriz.Aksi taktirde özellikle sufle kabına serptiğimiz toz şeker kıtır kıtır ağıza gelir.)
YAPILIŞI
1.Sufle kaplarını tereyağı ile iyice yağlayıp,içlerine birer tatlı kaşığı toz şeker serpin.Kabı sallayarak toz şekeri sufle kabının tabanına ve yan yüzeylerine bulaştırın.Ters çevirerek fazlasını dökün.
2.Çikolatayı ve tereyağını benmari usulü eritin.Yani bir sos tenceresine 2 parmak yüksekliğinde su koyun ve kaynatmaya başlayın.Su kaynayınca üzerine cam bir kase oturtun.Kasenin tabanının suya değmemesine dikkat edin.
3.Bu cam kasenin içine çikolatayı ve tereyağını koyun.Tamamen eriyene kadar pişirin.İyice eriyen bu karışımı ılıması için bir köşede bekletin.
4.Ayrı bir kaba koyduğunuz yumurta beyazlarını ,orta hızda çalıştırdığınız mikserle çırpmaya başlayın.Bembeyaz olup,kabarıp,kıvamına ulaşıncaya kadar,yaklaşık 1 dk çırpın.Ardından krem tantarı ekleyin ve mikserin hızını arttırıp karıştırmaya devam edin.Yumurta akının kıvamı tuttuğunda karıştırma işlemini durdurun ve mikseri ortadan kaldırın.
5.Yumurta sarılarını çikalatalı karışıma ekleyin ve karıştırın.
6.Çırptığınız yumurta beyazının 1/3 ünü çikolatanın üzerine dökün.İyice karıştırın.Ardından kalan çırpılmış yumurta akını ekleyin ama bu sefer nazikçe ve azıcık karıştırın ki yumurta akı sönmesin.
7.Hazırladığınız bu malzemeyi sufle kaplarına paylaştırın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında(turbo fırınlarda 180 derece) 8-10 dk kadar pişirin.Eğer sufle karışımını buzdolabından çıkarıp pişirecekseniz,bir süre oda sıcaklığına gelmesini beklemekte fayda var.
8.Hemen ve dikkatlice servis yapın.(Çikolatalı sufleyi servisten 10 dk önce pişirmeye başlayın)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder