15 Ocak 2013 Salı

BAKLAVA HAMURU NASIL AÇILIR?


MALZEMELER
1/2 kg un
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1/4 kahve fincanı ayçiçek yağı
YAPILIŞI
Hamurun hazırlanışı;Elenen un hamur açma tezgahının üzerine boşaltılır.Ortası çukurlaştırılır,yumurta,tuz ,ayçiçek yağı ve yarım bardak su katılıp karıştırılarak hamur yapılır.Avuç içi ve ellerin tabanıyla yoğurulur,yuvarlak uzunca bir hamur elde edilir.Hamur 30 cm boyunda kabul edilirse 10 cm lik iki ucu birbirinin üzerine katlanıp ,uçları çapraz olarak kıvrılan yerlerin içine sokulur(iki elin çapraz olarak koltuk altlarına sokulması gibi)
Üzeri nemli bezle kapatılıp 20 dk dinlendirilir.Dinlendirilen hamur iki avucun tabanıyla uzunlamasına çok kuvvetli ve seri olarak sürekli yoğurulur.Tekrar aynı şekilde katlanıp aynı şekilde bezle örtülerek 20 dk dinlendirilir.İki defa daha aynı şekilde yoğurulur,katlanır,üzerine bez kapatılıp dinlendirilir.Sonra hamur düzgün,,ince uzun bir şerit biçimine getirilir,iki parmak boyunda eşit parçaya kesilir.Kesik kısımlar alt ve üste getirilerek hafif nişasta serpilir.Sonra iki avuçla hafifçe yuvarlanıp üzerine bolca nişasta serpilir.İkişer ikişer üste üste konur ,elin tabanıyla bastırılır.Sonra alttaki üste çıkarılıp tekrar bastırılır.Hepsi bastırıldıktan sonra hamurların kenarındaki nişastalar fırçayla temizlenip,üzerine ıslak ,kalınca bir bez kapatılır.20 dk dinlendirilir.Merdaneyle devamlı kenarına bastırılıp seri ve düzgün olarak (kenarları ince olmak şartıyla) teker teker 20 cm çapında açılır ,nişasta serpilir.10 tanesi üst üste dizilir.Geri kalan hamurlar aynı şekilde açılır,dizilir,sonra kenarındaki nişastalar fırçayla temizlenir,üzerine yine ıslak bez örtülür,45 dk dinlendirilir.Üst üste dizilmiş hamurlardan biri alınır ,önce nişasta serpilir.Sonra avuç içiyle kenarına bastıra bastıra yassıltılır.Daha sonra merdaneyle yine kenarlarına bastırılarak her hamur 60 cm çapında açılır.Bu şekilde hazırlanan yufkaların arasına nişasta serpilip teker teker oklavaya sarılır.Oklavanın kenarına kuvvetlice bastırarak ,oklava ileri geri hareket ettirilip hamur tezgahın üzerine serilir.Hafifçe nişasta serpilir,hamurlar teker teker oklavaya sarılır ,oklavanın iki ucundan sıkıca tutulur,4-5 defa ileri geri yuvarlanır.Hamur tezgahın üzerinde teker teker açılır,gerektiğinde nişasta serpilir.Hamurlar yapıştırılmadan ,yırtılmadan ve kurutulmadan 90 cm çapında ve bir sigara kağıdı kalınlığında açılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder