23 Aralık 2012 Pazar

ELMALI PAY (apple pie)


MALZEMELER
1 fincan yoğurt veya süt
2 yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım paket erimiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu+1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un
İç malzeme
4 adet orta boy elma
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
Arzuya göre ceviz veya fındık
YAPILIŞI
    İç malzeme önceden hazırlanır.Elmalar soyulup,rendelenir.Bir kaba konup,üzerine toz şeker ilave edilir ve kısık ateşte elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirilir.Ocaktan alınıp üzerine tarçın,istenirse fındık veya ceviz parçaları koyup,karıştırıp,bir kenarda soğumaya bırakılır.
   Hamur için bütün malzemeler karıştırılıp,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.Bu hamurdan limon büyüklüğünde bir parça kopartılır ve ayrılır.Yağlanmış yuvarlak bir borcama yada o büyüklükte bir tepsiye hamur elle bastırılarak,yayılır.Kenarları yukarı doğru biraz yükseltilir.Bir kaç yerinden delinir.Soğumuş olan iç malzeme bu hamurun üzerine yayılır ve ayrılan limon büyüklüğündeki hamur ,elmalı harcın üzerine rendelenir veya açılarak 1 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir ve payın üzerine kafes yapılır.180 derece önceden ısıtılmış fırında rendelenen hamurlar pembeleşinceye kadar pişirilir.
   NOT:Bu tarif tart değil paydır.Özellikle belirtmek istedim.Tart biraz daha ince olur.Daha önceden bir merdaneyle açılıp,tepsiye konur ve hamur tepsiye konduktan sonra delinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder