7 Ocak 2013 Pazartesi

ŞAMBALİ TARİFİ (sambal recipe)

MALZEMELER
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt(süt de olabilir)
1 çay kaşığı karbonat(tepeli) veya 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı margarin
100 gr tuzsuz fıstık içi
Şerbeti
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1/2 limon suyu
30 cm çapında tepsi
YAPILIŞI
    Tencereye 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su konularak karıştırılacak.Ocak ısısı normal ısıda olacak.Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ocak ısısı en düşük ısı ayarına alınacak ve bu ısı ile 5 dk kaynatılacak.Süre bitiminde 1/2 limon suyu ilave edilecek.Şerbet 1 dk daha kaynatılıp,ocak söndürülecek.Şerbet soğumaya bırakılacak.
   Tatlı için kullanılacak tepsi saç,alüminyum veya teflon olursa daha iyi sonuç alırsınız.
   Tepsi ,margarin eritilerek fırça yardımı ile yağlanacak.Malzeme karıştırma kabı içerisine 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı toz şeker konularak karıştırılacak.Toz şeker yoğurda güzelce yedirilecek.Üzerine 1 su bardağı irmik katılacak.1 su bardağı un elek içerisine alınacak ve üzerine 1 çay kaşığı tepeli karbonat ilave edilecek.Un elekten,karıştırma kabına elenerek ilave edilecek.Bütün malzemeler çok iyi bir şekilde karıştırılacak.Karışım başlangıçta çok sıvı olacak,bu normaldir.Karışım yağlanmış tepsi içerisine yayılacak.Hamurun üzeri ,el ıslatılarak veya bir ıspatula ile düzeltilecek.Bu halde tepsi 20 dk dinlendirilecek.Süre bitiminde iç fıstıklar tercihinize göre hamur üzerine dizilecek.Bu işlem sonrası tepsi 180 derece önceden ısıtılmış fırının orta rafına konulacak ve 30 dk süre ile pişirilecek.Süre bitiminde tepsi fırından alınacak ve çok keskin bir bıçak ile dilimlenecek.Üzerine soğuk veya ılık şerbet verilecek.Tepsi soğuduktan sonra tatlınız hazır.1 gün beklerse tadı daha iyi olur.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder